Debuutalbum Nick Kerkhoff

De weg naar zijn eigen debuutalbum

Een eigen album uitbrengen is een droom van menig muzikant. Maar wie maakt de droom ook echt waar? Wij gaan in gesprek met onze basdocent, Nick Kerkhoff. Vrijdag 16 april was de release van de eerste single van het debuutalbum “Here and Now” van het Nick Kerkhoff quartet. We laten Nick aan het woord.

“Het idee leefde al toen ik in 2015 afstudeerde. Tijdens mijn studie was ik al bezig met schrijven en spelen van eigen stukken samen met jongens waar ik graag mee werkte. Ik wilde het al langer realiseren, maar heb het telkens uitgesteld omdat ik het gevoel had er nog niet helemaal klaar voor te zijn. Zo schuif je je eigen verwachtingen op. Maar het is ook mooi om op een moment te zeggen ‘Nu ga ik het doen’.  Je legt als het ware een periode van jezelf vast. Dit is hoe je nu klinkt. Ik heb ook geschreven voor anderen, maar iets onder je eigen naam uitbrengen is toch anders.

“Je legt als het ware een periode van jezelf vast.
Dit is hoe je nu klinkt.”

Ik had al snel in de gaten dat het veel voldoening geeft om eigen muziek te maken en het doel om ooit een eigen plaat op te nemen was gezet. En nu is het zover. En dit voelt ook als het juiste moment.

Er zijn genoeg musici die hun eigen muziek naar buiten brengen en op welk instrument ze spelen maakt denk ik niet eens zo heel veel uit. Ik heb veel door de jaren heen veel mooie en interessante muziek ontdekt en daar duik je dan in. Dat heeft uiteindelijk allemaal invloed op je eigen ding. Het valt allemaal samen. Ik ben best breed ingesteld en vind heel veel muziek te gek, maar als ik naar mezelf kijk als componist, dan past wat ik nu heb gemaakt wel heel goed bij mij.

Het moment van idee tot realisatie komt best veel bij kijken. Ik had al wel wat materiaal liggen. Dan ga je kijken welke kant je op wilt. Ik heb daarbij ook goed gekeken hoe ik mezelf kan onderscheiden, gekeken naar de beste eigenschappen van mijn spel. Ik soleer denk ik niet echt als een typische basgitarist, hoe gek dat misschien ook klinkt. Daarnaast valt of staat het met het benaderen van de juiste mensen. Het hangt allemaal samen. Je moet goed casten.

“Ik soleer denk ik niet echt als een typische basgitarist,
hoe gek dat misschien ook klinkt.”

En dan de grote stap: het boeken van een studio. Bij het vinden van de juiste studio was het vooral van belang een goede klik te hebben met degene die het gaat opnemen. Dat maakt nog het grootste verschil. Ik heb gekozen voor Fattoria Musica in Osnabrück. Ik ben daar vooraf ook naar toe gereden. Midden in de weilanden, wat zorgt voor een heel ontspannen sfeer. Ik kende de engineer nog van school, hij studeerde Mediamusic in Enschede. Hij kent de ruimte door en door en weet hoe je de microfoon neer moet plaatsen in de ruimte om de gewenste sound te kunnen bereiken. Dat is heel fijn om met zo iemand te kunnen werken.

En dan moet je wel. Vanaf dat moment ga je door. Eerst repeteren. Daar komt het organiseren ook bij om de hoek kijken. En dan opnemen. Daarna moet het gemixt worden en gemastered. En dan heb je nog het artwork. In dit geval heb ik het ook op vinyl, dat moet ook weer apart gemastered worden. Dus er komen best wel veel grote side-steps bij kijken.

Op 14 mei komt het hele album uit.

Zijn eerste track kun je hier luisteren:

Spotify:

Op zijn eigen website kun je zijn album bestellen zowel op cd als vinyl: www.nickkerkhoff.com

Nick, we wensen je veel succes!